След около шест часа забавяне всички парламентарни групи без БСП и Възраждане

...
След около шест часа забавяне всички парламентарни групи без БСП и Възраждане
Коментари Харесай

НС писа 6 часа декларация за Украйна, БСП и Възраждане против санкции |

След около шест часа закъснение всички парламентарни групи без БСП и " Възраждане " съумяха да се обединят към обща декларация по отношение на съветската офанзива над Украйна. 

Проект на декларация за наказание на нападателните дейности на Руската федерация, нарушаващи суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, бе импортиран в деловодството от водача на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров. Единствените дали своят вот срещу декларацията бяха Българска социалистическа партия, а " Възраждане " се въздържаха. 

По предложение на Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия точките на декларацията се гласоподаваха настрана . Българска социалистическа партия се възпротивиха на точка 2, която поддържа налагането на наказания на Русия , и гласоподаваха " въздържал се ", а " Възраждане " срещу. Любопитно е, че от Политическа партия също имаше трима дали своят вот " въздържал се ". 

Текстът на декларацията, призната от Народното събрание, е следният:

Народното събрание на Република България

1. Категорично осъжда решението на Руската федерация да признае самообявилите се " републики " в източната част на Украйна за самостоятелни и го окачествява като следващото жестоко нарушаване на интернационалното право от съветска страна и като непосредствена и основна опасност за мира и сигурността в Европа. 

2. Възприема едностранното решение на Кремъл да постави завършек на Минския развой като акт, водещ до ескалация на напрежението към Украйна, и ерозиращ дипломатическите старания за решение на рецесията с мирни средства, в това число наказания за деескалация на спора. 

3. Подкрепя държавното управление на България да води дейна и енергична политика в границите на Организация на обединените нации, Европейски Съюз, НАТО, ОССЕ и Съвета на Европа в отбрана на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна. 

4. Подкрепя българското държавно управление да упорства за отбраната на живота и здравето на цивилните жители от района да бъдат безспорен приоритет.

5. Подкрепя българското държавно управление да окаже незабавна помощ на живеещите българските жители в Украйна и българите с украинско поданство, в това число при евакуация. 

6. Очаква българското държавно управление да предложи и показа проект за оправянето от следствията от военни дейности.

7. Настоява Руската федерация неотложно да приключи военните дейности и да се върне към съблюдаване на интернационалното право в цялостен размер.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов недоумява за какво би трябвало да се постановат наказания на Русия:  " Ако България поддържа глобите, ще стане страна в спор ", сподели той, след което бе освиркан от залата. 

Мирослава Петрова от " Продължаваме промяната " се обърна към него: " Има един човек, който е в съревнование за известност на гърба на страстите сега, на гърба на страха на хората в Украйна. Никой различен не си разреши в подобен миг да направи сходно изявление ", сподели тя. 

След изявлението ѝ Българска социалистическа партия желаеха отмора 30 минути, която продължи час. Премиерът Кирил Петков дойде в Народното събрание, с цел да организира изключителна среща с ръководителя на Народно събрание Никола Минчев.  

Впоследствие министър председателят Петков приказва от трибуната и Довечера в 8 ч. той ще лети за Брюксел на среща с европейските водачи, след която ще излязат с обща декларация по отношение на военния спор в Украйна. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР